7 Aralık 2015 Pazartesi

yurtdışından türkiye'ye paket gönderimi/ptt, gümrük ve ukim süreçleri vol. 2

hiç beklemiyordum ama ptt'nin sitesindeki bilgi edinmeye gönderdiğim emaile perşembe günü yanıt geldi. gönderinin gümrükten çıktığını fakat alıcının postaneden kendisinin teslim almasına karar verildiği yazıyordu. internette birçok forumda gümrük memurlarının ne olduğunu anlamadığı şeyler için alıcının çağırıldığını, bu ne/ne işe yarıyor gibi sorular sorulduğunu okumuştum.

önce paketin nerede olduğunu anlamak istedik ama izmir kargo işleme merkezlerinde de telefona yanıt vermedikleri için cuma günü annem kalkıp karşıyaka'ya gitti. çünkü ptt kargo takip sisteminde paketin karşıyaka kargo işleme merkezinde olduğu yazıyor. uzun süre bekleyip sıra kendisine gelince paketin orada olmadığını, bayraklı adliye şubesinde olduğunu söylemişler. bir kez de oraya gitmek zorunda kaldı.

gerçekten paket oradaymış. hatta annem görmüş :) gümrükçülerin içinden birşey alıp almadıklarını anlamak için tarttırmış. eksik yok. paketi teslim almak istediğinde, pazartesi günü zaten dağıtıma çıkacak, siz hiç taşımakla uğraşmayın demişler(tamı tamına 19.76kg). anneme mantıklı gelmiş, paketi almadan eve dönmüş. ben hikayeyi dinlediğimde bir yandan iyi olmuş taşımakla uğraşmamışsınız diye düşünürken bir yandan da göz göre göre paket geri dönecek diye korkmaya başladım.

benzer şeyler daha önce başımıza geldi çünkü. geçen yıl türkiye'de tatildeyken vejetaryen omega 3 bulamadığım için burak buradan göndermişti. hatta pakete güneş için bir de pişik kremi koymuştu(burt's bees'ler için türkiye'de servet ödeniyor malum). ptt'den pişik kremi ve omega 3 için reçete istenen bir yazı geldi. doktora reçete yazdırdık. reçeteyi faksladık. onca uğraşa rağmen paket gene de geri döndü. aylar sonra paket geri geldiğinde varlığını unutmuştuk bile.

süreci özetlemek gerekirse:
önce anneme bir telgraf gönderip gönderide kozmetik ve ilaç var ya geri göndereceğiz ya el koyacağız dediler. telefonla ulaşamadık ama hem faksla hem de emaille özetle "pakette kozmetik/ilaç yok, gerekirse gümrük muayeneye tekrar alın" diye dilekçe gönderdim. faks değil ama büyük ihtimalle email nedeniyle paket tekrar gümrük muayeneye alındı, ya da alınmadı sadece inandılar. o aşamaları bilmiyoruz. bu kez alıcıya şubeden teslim edeceğiz dediler. annem şubeden teslim almaya gitti, ona da siz zahmet etmeyin biz dağıtıma çıkaracağız, evinize teslim edeceğiz dediler.

dönelim yine bugüne.  pazartesi teslim edilecek dedikleri koli henüz teslim edilmedi. nedense bugün konak şubesine göndermişler. halbuki cuma günü bayraklı'daki büyük postanedeydi. teslim edilecek adres de bayraklı. teslim etmeden önce şöyle bir izmir turu attıralım dediler herhalde!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sen de fikrini paylaş!