bu yolculukta bizi en düşündüren şey hulusi'ydi. türkiye'de kurumlarda birinin söylediği bir diğerini tutmadığı için(ki buna kedileri irlanda'ya götürme sürecinde çokça şahit olduk) belgelerimiz tam mı, son dakikada uçağa almamazlık ederler mi, gümrük kontrolü istanbul'da mı izmir'de mi yapılacak, istanbul'da olur da uzun sürerse izmir aktarmasını kaçırır mıyız kuşkularıyla uçağa bindik.
kucakta taşımak gerçekçi olmadığı için güneş'e de koltuk aldık. bu sayede bagaj hakkımız da biraz olsun arttı. oğlanı da biraz burak biraz ben idare ettik. ister kucakta otursun ister koltukta çocuklarla yolculuk yapmak zor. önceki geceden de uykusuz olduğum için uyuklaya uyuklaya yolculuğu atlattık. kucakta bebek olunca uyuklamak hiç zevkli olmuyor. tam dalacakken insan irkiliyor. çocuk kucağımdan kayıp düşecek diye ağız tadıyla uyuklayamadım bile. en başta slingi taktım daha rahat olur diye düşündüm ama uçağın içi 55 derece falan olduğu için slingle de duramadık.dublin'de evden 8.30 gibi çıkmıştık. izmir'de uçaktan indiğimizde akşam saat 9.15'ti. türkiye'den amerika'ya, kanada'ya çocukla yolculuk yapana allah sabır, güç kuvvet versin :) bavulları beklerken burak kayıp eşyaya evcil hayvanların nereden teslim edildiğini sormaya gitti. "bekleyin biraz sonra arkadaşlar getirir" demişler. gerçekten de 3-5 dakika sonra bir görevli elinde hulusi'yle çıkageldi. kedi bekleyen var mı diye bağırdı. ben bekliyorum diye atıldım. hulusi'nin taşıma kabını yere bıraktı, kimliğime bile bakmadan döndü gitti.
ne aşı kartına, ne burak'ın şehirlerarası yolculuk yaparak aldığı evcil hayvan ithalat belgesine, ne de türkiye gümrüğünün mutlaka yolculuktan önceki 48 saat içinde alınmalı diye direttiği "yolculuk yapmaya elverişlidir" içerikli sağlık raporuna kimse bakmadı. hulusi irlanda'dan türkiye'ye tıpkı bir bavul gibi geliverdi.
aktarmada kağıt kahve bardağını keserek su vermişler, çabayı takdir ettim. biz evden çıkmadan önce taşıma kabının içine çocukların alt değiştirme matlarından sermiştik, epey işe yapamış. kutusunun içinde çiş birikintisi yoktu, hepsini emmiş. hulusi'nin de neşesi yerindeydi. doğru bir karar vermişiz. birlikte yolculuk yaparak 1100 euro kar ettik. eğer uçakla getiremeyip kargo ile pet taşıma hizmeti kullansaydık yalnızca istanbul'a kadar taşıma için 1100 euro ödememiz gerekecekti. onca işin gücün arasında izmir'den istanbul'a hulusi'yi almaya gitmemiz gerekecekti. yolcu beraberinde uçakla taşıma için thy'ye hulusi+taşıma kabı kadar fazla bagaj ücreti ödedik.
google'da arama yapıp bu yazıya ulaşan evcil hayvan sahipleri olursa, sizden istenen belgeleri eksiksiz tamamlayın. kedinizin köpeğinizin kuduz ve parazit aşısını yaptırın. sağlık raporlarını veterinerinizden alın. nasılsa kontrol etmiyorlar diye düşünmeyin. burası türkiye, kimin neyi ne zaman konrol edeceği hiç belli olmaz.
Kedinizi irlandaya goturme surecinizden bahseder misiniz? Hangi havayolunu kullanmistiniz?
YanıtlaSilbiz kedilerimizi götürdüğümüzde(2010 yılında) kabinde yolculuk edebilmesi için kedinin kafesiyle birlikte 6 kiloyu geçmemesi gerekiyordu. bizim kediler 7 ve 8 kiloydular.
YanıtlaSil4 saati aşan uçuşlarda ise kedileri uçağın kargo kısmına kabul etmiyorlardı(istanbul-dublin 4 saat 20 dakika civarı sürüyor). bu nedenle istanbuldan kargo uçağıyla almanya aktarmalı olarak göndermiştik. almanya'dan geçtikleri için oranın da istediği belgeleri hazırlamak gerekiyordu.
irlanda'da kedilerimizi uçaktan görevliler teslim alıp direkt karantinaya götürmüşlerdi. o zamanlar aşısı olsa dahi tüm hayvanlar karantinada tutuluyordu. biz ancak 6 ay sonra evimize götürebilmiştik. bir kaç yıl önce evde karantina uygulaması başladı sanıyorum ama araştırmak gerek, yanlış bilgi vermek istemem. ada ülkelerine evcil hayvan götürmek epey bürokratik işlem ve sabır gerektiriyor. kolaylıklar dilerim.
Merhabalar,
YanıtlaSilHerşeyden önce TR'ye Pet girişi hakkında gerçekten çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz. Elinize sağlık! TR'ye Pet girişleri sizin de paylaşımınızda olduğu gibi yolcu beraberi, fazla bagaj ücreti ödenerek,sağlanmaktadır. Ne yazık ki yolcu bölümlerine giriş yapan Pet'lerin evrakları sizin de dediğiniz gibi sıkı bir şekilde kontrol edilmiyor.
Fakat TR'den, İrlanda'ya Pet girişlerinde farklı bir prosedür uygulanmaktadır. AB ülkeleri arasında Birleşik Krallık ve İrlanda, TR'den gelen Pet'leri ülkesine kargo ve gümrük şartı ile kabul etmektedir. Kargo ve gümrüklü Pet gönderilerinde havayolları arada IATA kargo acentesi talep eder. Ve organizasyon havayolunun kargo departmanına bağlı olarak gerçekleşir.
Ne yazık ki İrlanda TR'den gelen Pet'leri ülkesine kabin içerisinde veya fazla bagaj mantığı ile kabul etmez. Bu konuda hayvan sahiplerinin dikaktli olmasını ve son dakkikada havayolunun yolcu bölümünden, ret almaması adına paylaşmak isterim.
Biz firma olarak 20 yılı aşkın süredir uçak yolu ile uluslararası pet taşıması yapmaktayız.Özellike kargo ve gümrük şartı olan Pet girişleri için organizasyonları sağmaktayız. Bu konuda aklınıza bir şey takılır ise aşağıdaki detaylardan dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz.
Sevgiler,
Sinem Aydemir
PH: 0212 916 12 40
Web: www.volcargo.com
Email: pet@volcargo.com
Merhabalar
YanıtlaSilEvcil hayvanların kargo statüsünde kabul edildiği İngiltere,Dubai,Bahreyn,Kanada gibi ülkelerden biri olan İrlanda'ya seyahat etmek isteyenlere bizlerde hizmet sunmaktayiz.Dilerseniz bizlere www.dcargo.com
Instagram/dcargopet
pet@dcargo.com
Ph:0212 424 13 80
Kanallarından ulaşabilirsiniz