20 Mart 2014 Perşembe

ilk doktor kontrolü

fabrika ayarı çatık kaşlı kızımın ender pozlarından :)

iki gün önce güneş'in ilk doktor kontrolü vardı. burada türkiye'deki gibi aylık doktor ziyaretleri yapılmıyor.

doğumdan sonra ilk hafta evimize "public health nurse" -türkiye'deki sağlık ocağı hemşiresi- gelmişti. güneş'in boyunu kilosunu, baş çevresini ölçtü. aşılarla ilgili bilgiler verdi. emzirdiğimi görünce epey tezahürat yaptı :) çünkü burada emzirme oranı epey düşük. benim bildiğim, türkiye'de annenin bir sağlık problemi varsa, ilaç kullanıyorsa ya da sütünün gelmemesi gibi zorunlu sebepler yüzünden mamaya başvurulur. burada ise daha hamileyken kontrollerde anne adayına bebeği nasıl beslemeyi planladığı soruluyor. mamayla beslemeyi seçenler yargılanmıyor, kötü anne muamelesi görmüyor fakat emziren anneleri çok takdir ediyorlar, seviniyorlar.

bir hafta sonra bu kez biz hemşiremizi ziyarete gittik aynı ölçümler tekrar yapıldı. bir haftada 240g almıştı, gelişimini iyi buldular.

iki gün önce gittiğimiz ise çocuk doktoruydu. gözleriyle bizi takip ediyor mu, ses çıkarıyor mu, sesler ilgisini çekiyor mu dönüp bakıyor mu gibi sorular sordu. işitme testi zaten hastaneden çıkmadan yapılmıştı, sonuçlar normaldi. eşim kızımız yatağında hiç yatmıyor, yatırınca ağlıyor, hep kucakta taşıyoruz, gündüz hiç uyumuyor dedi, hepsi normal yanıtını alınca pek hoşuna gitmedi. çünkü bizimki dışındaki tüm bebeklerin yataklarına konulunca sessizce durduğuna ve kendi kendine uyuduğuna inanıyor(du) :D
bütün gün slingte taşımaya devam :)

6 hafta 6 günlükken kızımın kilosu 5.250g boyu 59cm, baş çevresi 39cm. türk bebekler için hazırlanmış bir percentile hesaplayıcı bulamadım. şuradaki hesaplayıcıya göre güneş kiloda 90.3, boyda 98.2, baş çevresinde ise 95.5 percentile değerlerinde. (bu sonuçları türkiye'de tatildeyken gitmek zorunda kaldığım kadın doğum doktoruna göstermek isterdim. çünkü vejetaryen olduğum için bebeğin yeteri kadar gelişmeyeceğini, benimse kansızlık problemi yaşayacağımı, bebekte zeka geriliği olmaması için "en azından" balık yemem gerektiğini  [balık yiyen vejetaryen :)] söylemişti. doğuştan vejetaryen 7 haftalık kızımın zekasını şu an için ölçemem ama, et yemenin zekayı geliştirmediğinin kanıtı olarak doktorun kendisini örnek verebilirim.) burada her doktora gittiğimde türkiye'deki doktorların ne kadar yargılayıcı, negatif ve bilgisiz olduklarını hatırlıyorum.

bi daha ne zaman gelmemiz gerek diye sorduğumuzda doktor, kızımızın sağlığı ve gelişimi "mükemmel" olduğu için bir daha kendisine gitmemize gerek olmadığını, hasta olursa ya da merak ettiğimiz bir şey olursa aile hekimine gidebileceğimizi söyledi. aşılar dışında doktora gitmek zorunda kalmamayı diliyorum :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sen de fikrini paylaş!