30 Haziran 2015 Salı

irish scones tarifi


oğlum doğduğundan beri kısa bir süredir ara verdiğim gece nöbetleri ve uykusuz günler yeniden başladı. oğlum da aynı ablası gibi ya meme emerek ya da kucakta uyuyor. şu sıralar en uzun uykum 2, bilemedin 3 saat. uykusuz kaldıkça acıkıyorum, acıktığımda ise yorgunluktan yiyecek birşeyler hazırlayacak enerjim olmuyor.



annem sağolsun, gece nöbetlerimde yiyebileceğim pratik yiyecekler hazırlıyor. bu scone da onlardan biri. scone irlanda'ya özgü hamurişlerinden biri ama daha önce kafelerde yediklerimi hiç bu kadar beğenmemiştim. aklımda tatsız tuzsuz gereksiz bir yiyecek olarak yer etmiş, kendim yapmaya da yeltenmemiştim. artık annem yaptığı için mi yoksa açlık başıma vurduğu için mi bilmiyorum son günlerde favori yiyeceklerimden biri oldu.

malzemeler
450 gram un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
50 gram şeker
110 gram tereyağ, küp küp kesilmiş
1 yumurta, çırpılmış
250ml koyu ayran, içine 1 kaşık limon suyu
(orjinal tarifte buttermilk var ancak aynı miktarda koyu ayran ya da süt ve krema karışımı da iş görüyor.)

üzerine sürmek için
1 yumurta+1 kaşık su


  • fırını 180 dereceye ayarla.
  • un, kabartma tozu, tuz ve şekeri bir kapta karıştır.
  • un karışımıyla tereyağını parmak uçlarıyla ekmek kırıntısı gibi olacak şekilde birbirine yedir.
  • yumurtayı ve ayranı ekle, hamuru fazla yoğurmadan karıştır.

pofuduk ve yumuşak scone yapmanın en önemli püf noktası hamuru fazla yoğurmamak, sadece hamur toparlanacak kadar karıştırmak. yoğurmak hamurun içindeki hava kabarcıklarının yok olmasına ve sconeların yeteri kadar kabarmamasına neden oluyor.

  • hamuru unlanmış tezgahta 2,5cm kalınlığında açıp yuvarlak kurabiye kesicilerle ya da bardakla kesebilirsiniz.
  • sconeları yağlanmış tepsiye diz, üzerine çırpılmış yumurta ve su karışımı sür. önceden ısıtılmış fırında 15-20 dk pişir. piştikten sonra kapaklı bir kapta saklarsanız birkaç gün boyunca yumuşak kalıyorlar.
benim favorim mascarpone peyniri ve çilek reçelli :)
sconeları ortadan ikiye kesip üzerlerine tereyağ, kaymak, labne ya da mascarpone peyniri ile reçel ya da bal sürerek yiyebilirsiniz. afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sen de fikrini paylaş!