31 Mayıs 2010 Pazartesi

malatya kayısılı çikolata

bu fotoğrafı çekeli bir buçuk iki yıl olmuştur sanırım. birilerine göstermek için bu blogu açmayı beklemişim :) bir gün tesco'da (izmir'deki kipa'nın ingiliz versiyonu) her gittiğimizdeki gibi çikolata reyonunun önünde çikolata seçmeye çalışırken birden malatya yazısı gözüme çarptı. karşımda "türkiye güneşinde kurutulmuş malatya kayısılı" çikolata duruyordu. dublin'e yeni geldiğim zamanlarda arap marketlerinde pınar markalı yoğurtları görünce de duygulanmıştım :) ancak bu çok farklı bir şeydi.

sonra aklıma türk markalı çikolatalar geldi. mesela ülker'in fındıklı çikolatasında fındıklar giresun'dan ya da hazır satılan bir kekte unu, adana'da yetişen buğdaylardan üretilmiştir yazsa. örnekler çoğaltılabilir tabi ki. bu ayrıntı hem tüketicinin tercihlerini etkileyebilecek, hem üreticileri tatlı bir rekabete sokacak hem de onurlanmalarını sağlayıp takdir edilme ihtiyaçlarını karşılayacak bir uygulama bence. etiketinde sadece türk pamuğu yazdığını gördüğüm için ikeadan aldığım havluları düşününce bu nokta önemli bir tüketici eğilimi gibi geliyor. dolaylı olarak ülkelerin, şehirlerin ekonomisi bile etkileniyor. hepsi bir yana malatyalı kayısı üreticileri, tarlada çalışan işçiler; ürettikleri ürünün geldiği son noktayı böyle bir ambalajda görseler çok mutlu olurlardı eminim.

1 yorum:

  1. Bilmiyorum nedense Yurtdışından türkiye ile ilgili iyi bir şeyler duyunca beni heyecanlandırıyor. Nedense kafalarında yanlış imajımızı yıkabilmişiz gibi geliyor: geçen gün Martha Stewart programında bir yunan yemeği yapıyor, "Türk Yoğurdu dünyadaki en doğal yoğurt içinde çok önemli bakterileri ihtiva ediyor" dedi. Öyle bir sevinmişim ki Bebeğimi genel kontrol için doktora götürdüğümde, neler yemesi gerektiği konusunda bana bilgi verirken. Bu olayı anlatmamla adamı suratıma bakıp "Ayşe Hanım siz Üniversitede çalışıyordunuz değil mi hıı siz yinede kendiniz mayalayın" dedi artık gerisini anlatmayayım ben yinede sevindim;)

    YanıtlaSil

sen de fikrini paylaş!